Velgeriktiglyspære2

Hvordan velge rett lyspære?

Vi hjelper deg - her er vår lyspære guide

«Den største feilen mange gjør er å velge feil lyspære til lampa enten ved at man blir blendet eller får for svakt lys».

Til venstre: PH5 fra Louis Poulsen er på 20% rabatt 22-25.09 | Til høyre: Rizzatto 43 pendel fra Nuura er på 20% rabatt 22-25.09

Lumen, Watt, Kelvin, Volt etc. Hva er det?

Når du kjøper en ny lampe, har du kanskje en viss tanke om hvor den skal henge og hvilken lyseffekt den skal gi, og slik må du også tenke når du velger lyspære. Lyspærer kan derimot være vanskelig, for det er mange begrep vi ikke bruker ofte, eksempelvis som Kelvin, Lumen, Watt, Volt, E27, DIM osv. Vi har satt oss litt dypere inn i det slik at valget skal bli enklere for deg.

Slik går du frem når du skal velge lyspære

  • Sokkel – se hvilken størrelse du trenger til lampen du har valgt (E14, E27, G9 osv.)
  • Lysstyrke (lumen) – skal lyspæren gi lite eller mye lys (skalaen ser slik ut 0/lite lys – 1300/mye lys)
  • Dim – Skal lyspæren dimmes eller ikke. Hvis lampen ikke kan dimmes, kan man kjøpe SDIM (step dim). I en SDIM lyspære har man tre forskjellige lysstyrker innebygget, og de kan brukes på alle lamper.
  • Lystemperatur (kelvin) – skal lyspæren gi varmt lys som et stearinlys (2000 K/Kelvin) eller kaldt lys som sollys på dagtid (5500K). Det vanligste er 2700K, som gir et varmhvit lys.

Gry ved Nortronic syntes man ofte velger lyspærer basert på hva som er visuelt fint og nødvendigvis ikke brukervennlig. Mange av oss trenger også mer bevisstgjøring rundt brukslys/nyttelys og generell belysning/koselys, mener hun

Lampe over spisebordet

Hvilken lyspære skal du bruke til en taklampe med åpen bunn, som skal henge over spisebordet og gi brukslys/nyttelys?

Hvor langt oppi armaturen pæreholderen sitter, vil være noe styrende for valg av fasong på lyskilden. Det er viktig at lyskilden ikke blir synlig i lampen når man sitter rundt bordet, da kan man fort bli blendet av lyspæra. I tillegg er det lurt med en dimmefunksjon, og har man ikke det, da kan man kjøpe en Step dim lyspære, og de finner du her. LED er også å foretrekke da det ikke utvikler seg noe særlig varme og bruker mindre strøm.

Beat-serien fra Tom Dixon er på 10% rabatt 22-25.09

Taklampe som gir deg riktig lys

Hva skal du velge til taklampen som skal gi generell belysning og koselys?

Det viktigste er å tenke på å unngå blending. Kanskje spesielt hvis det er her man sitter og ser på TV. Velg gjerne å henge den i et hjørne, bak eller mellom sofadelene. Her er det også naturlig å velge en lyspære med lite lys (lumen) og gjerne med en varm fargetemperatur (kelvin). Vær oppmerksom på at velger man en klar lyspære med gyllent glass, kan man få litt rare farger på interiøret i nærheten. Her kan det isteden være lurt å velge en lyskilde med helt klart glass, som er gyllen i fargen på diodene isteden.

Patera fra Louis Poulsen er på 20% rabatt 22-25.09

Facebook
Email
WhatsApp
Skroll til toppen

Bli Et Hjem-kunde

* Må fylles ut

Velkomstrabatt

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta en velkomstrabatt på 10% som du kan bruke på et helt kjøp på ethjem.no. Velkomstrabatten er gyldig i 1 år, kan kun brukes en gang og kan ikke kombineres med andre rabatter.
Merk! Velkomstrabatten blir sendt til mailen du har registrert hos oss, og det kan ta 2-3 minutter før du mottar koden. Hvis du ikke har mottatt koden etter 30 minutter, sjekk søppelpost eller kontakt oss på netshop@ethjem.no.

Ved å huke av boksen ovenfor samtykker du til at vi kan sende deg nyhetsbrev. For å melde deg ut igjen, klikk "meld meg av nyhetsbrevet her"-linken i bunnen av alle nyhetsbrev du mottar fra oss, eller kontakt oss på netshop@ethjem.no.